Kategoriat
elämä

Todellisuus pakenee

Viisaat ja tiedostavat ihmiset vievät maailmaa eteenpäin. He havaitsevat ongelman, erittelevät sitä mielessään ja asettavat sen yhteyksiinsä. Sen jälkeen he esittävät ratkaisun.

Näinhän se menee, eikö niin.

Mutta entä jos ihminen on väärässä, voiko silloin tapahtua mitään hyvää? Entä jos käykin niin, että erheellinen näkemys ja väärät käsitykset johtavat hyviin lopputuloksiin.

Ryhdymmekö silloin niuhottamaan: väärin onnistuttu. Vai ajattelemmeko, että lopputulos on kumminkin tärkein.

Tieto lisääntyy ja muuttaa käsityksemme aiemmin tuntemastamme. Tästä on helppo löytää esimerkkejä.

Lenkkeilijät ovat vuosikymmenten ajan venytelleet juoksemisen jälkeen, kun heitä on siihen kehotettu. Uudemman fysiologisen tietämyksen perusteella mitään olennaista elastista venymistä lihaksissa ei tapahdu ja puolen tunnin kuluttua ’venyttelystä’ lihakset ovat palautuneet normaaliin mittaansa. Siten kannattaa kuitenkin tehdä, koska se vaikuttaa suotuisasti elimistön neuromuskulaariseen järjestelmään.

Tai jospa joku osoittaa suunnattomasti myötätuntoa ja laupeutta lähimmäisiään kohtaan kristinuskon pohjalta – huomaamatta, että tämän uskonnon näkemys ihmisestä ja maailmasta on vakavasti ristiriitainen. Haittaako se?

Tieteellisen maailmankuvan yhteydessä puhutaan paradigmanvaihdoksesta. Mekanistinen fysiikka kelpasi pitkään, kunnes tuli suhteellisuusteoria.

Japanilainen zen-opettaja Gudo Nishijima on todennut, että kaikki käsityksemme ovat vääriä. Riippumatta siitä, onko kysymys arkipäiväisistä näkemistavoista tai tieteelliseen maailmankuvaan perustuvista selityksistä, olemme aina väärässä. Koetamme käsitystemme perusteella lausua jotain todellisuudesta, mutta itse todellisuus on jotain muuta.

Todellisuus pakenee.

Nishijima ei kuitenkaan ole pessimisti, nihilisti, skeptikko tai mikään muukaan kieltäjä. Hän sanoo, että ihmiskunta kaiken aikaa edistyy. Kun koetamme selittää todellisuutta – vaikka olemmekin väärässä, vaikka käsityskykymme on rajallinen – me lähestymme koko ajan maailman parempaa ymmärtämistä.

Siksi on tärkeää lausua ääneen myös erheelliset käsitykset. Siksi on arvostettava jokaista, joka uskaltaa olla väärässä.