Kategoriat
elämä uusi media

Puheentunnistus ja kirjoittaminen

Olen perusluonteeltani skeptinen ja varautunut, lähden hitaasti mukaan uusiin asioihin. Mutta sitten kun menen, menen täysillä.

Teknologia innostaa minua valtavasti. Kun kosketusnäytöllä varustetut puhelimet tulivat nelisen vuotta sitten, en voinut ymmärtää, mitä hyötyä niistä olisi minulle. Puoli vuotta sitten hankin älypuhelimen ja olen yhä uudestaan ihastunut sen tarjoamista mahdollisuuksista, jotka vaikuttavat loputtomilta.

Puheentunnistus on minulle mobiilin työskentelyn uusi vallankumous. Uskon, että se muuttaa työskentelytapani syvällisesti.

Nuance Communications julkaisi keskiviikkona (23.11.2011) suomen kielen tuen puheentunnistukseen perustuville ohjelmilleen Dragon Dictation ja Dragon Search. Näistä jälkimmäinen on hakuohjelma, joka toimii näppärästi esimerkiksi nettiselaimen hauissa.

Puheentunnistus kirjoittamisen apuneuvona on monimutkaisempaa ja asettaa haasteita sekä kirjoittajalle että ohjelmalle. Dragon Dictation tekee aluksi paljon virheitä, jopa huvittavalla tavalla, mutta kun käytän sitä enemmän, ohjelma alkaa tunnistaa puheeni paremmin ja lopputulos kohentuu.

Olen kirjoittanut tämän artikkelin osittain Dragon Dictation -ohjelmalla. Lähdin aamulla koiran kanssa metsään. Samanaikaisesti kun koira säntäili edestakaisin, kävelin rauhallisesti ulkoilutietä ja sanelin tekstiä. Kopioin kirjoituksen puhelimessa parilla näpäytyksellä Pages-ohjelmaan, ja kun tulin kotiin, teksti oli iCloudin kautta käytettävissä läppärilläni.

Tulokset ovat jo nyt hämmästyttäviä, tämä on kuin agenttielokuvasta.

On selvää, että jotkut kirjoittajat ovat taipumuksiltaan auditiivisia. Heille on siis luontevaa kirjoittaa sanelemalla. Minä kuulostelen mielelläni kirjoituksen rytmiä ja sävyjä, mutta perimmäinen suhteeni tekstiin on visuaalinen ja ehkäpä haptinen. Minun pitäisi pystyä muodostamaan teksti mielessäni valmiimmaksi ja näkemään lauseet mielikuvina.

Sanelukirjoittamisessa mielentila muotoutuu aivan erilaiseksi kuin kirjoituspöydän ääressä. Ainakin tässä alkuvaiheessa olen hyvin syventyneessä ja sisäistyneessä tilassa. Toisaalta älypuhelin ja puheentunnistus poistaa sidonnaisuutta tietynlaisiin työolosuhteisiin, esimerkiksi toimistoon tai kirjoituspöytään.

Kun henkilökohtaiset tietokoneet tulivat 1980-luvulla, huomattiin, että kirjat muuttuivat paksummiksi – ja jotkut sanovat huonommiksi. Kun puheentunnistus tulee laajempaan käyttöön, kirjallisuus ja kirjoittaminen muuttuvat jälleen.

Joillekin kirjoittajille tällaisilla välineillä ei ole mitään merkitystä. Minulle tämä laajentaa mielen avaruutta ja tarjoaa uusia kirjoittamisen tiloja.

 

3 vastausta aiheeseen “Puheentunnistus ja kirjoittaminen”

Oi, oi. Innostuin tekstisi puolivälissä niin, etten malttanut lukea kirjoitustasi loppuun, sillä näin itseni istumassa laiturilla ihastelemassa laskevan auringon maalaamia väriskaaloja. Usva heräsi järven pinnalla levittäen pehmeää tuoksuaan yksinäisen haaveilijan nuuskittavaksi…

Älypuhelimella olisin kuvannut kesäisen illan voiden nauttia häiriintymättä sen vivahteista. Minulle, joka ei harrasta valokuvausta, tuo masiina taitaa olla seuraava hankinta.

Hei, olen varmasti ensimmäisiä juristeja, joka alkoi aikanaan käyttää tietokonetta. Nytkin tökkii se, että näin Nyt-liitteessä jutun tästä saneluohjelmasta, mutta en löydä tietoa, saako sen tavalliselle tietokoneelle vai vai pitääkö ostaa juuri tietyn käyttöjärjestelmän kännykkä. Olisin kovin kiitollinen vastauksesta ja ohjauksesta miten edetä.

Espoo 3.12.2011

terveisin

Seppo Vaittinen

Minun tietääkseni Dragon Dictation -ohjelman saa suomeksi tällä hetkellä ainoastaan iPhonelle. Android-puhelimille sopiva versio ohjelmasta tulee varmaan pian saataville. Pc:llä tai Macilla pyörivää ohjelmaa ei ole vielä suomeksi, mutta odotan sellaista malttamattomana.

Kommentit on suljettu.